Bokföring och Revision

Att sköta bokföringen själv
Om man väljer att sköta bokföringen själv är det viktigt med bra rutiner så att man inte tappar bort kvitton eller glömmer bort transaktioner. Alla affärshändelser ska registreras i kronologisk ordning, därför kan det vara bra att avsätta en tid varje vecka för att gå igenom företagets ekonomi. Beroende på företagets storlek och form tar man ställning till vilken kontoplan man behöver. Ett stort företag behöver redovisa inkomster och utgifter under olika konton för att det inte ska bli för rörigt. Mindre företag behöver inte ha mer än ett konto för utgifter och ett konto för inkomster.

Idag finns många bra bokföringsprogram som förenklar bokföringen och kopplas upp direkt mot bankkontot. Bokföringsprogrammet sammanställer automatiskt rapporter som kan vara bra att ha i samband med bokslut och deklaration. Flera bokföringsprogram är nätbaserade och uppdateras regelbundet med de senaste reglerna. Bokföring handlar egentligen bara om plus och minus. Det är viktigt att komma ihåg att alla papper som styrker bokföringen måste sparas. Saknas kvittens kan man bli återbetalningsskyldig vid en granskning av skatteverket. Det kan vara bra att ta hjälp av en erfaren ekonom om man känner sig osäker i starten.

 

För dig som tar hjälp med bokföringen
Känner man att bokföring är för krånglig eller för tidskrävande kan man få hjälp av en redovisnings- eller bokföringsbyrå. Redovisningsbyråer kan också hjälpa till med redovisning men det blir ofta mycket dyrare. Även om man får hjälp med bokföringen ansvarar man själv för att spara alla kvitton under året så att man kan bestyrka redovisningen vid en granskning.

 

Bokslutsmetoden eller fakturametoden
Bokslutsmetoden som ibland även kallas kontantmetoden går ut på att man bara bokför fakturor när de blivit betalda. Vid årets bokslut går man igenom fakturor som betalats och fakturor som återstår att betalas så att räkenskaperna stämmer. Fakturametoden innebär att man bokför fakturan både när den inkommer/ skickas ut och när den betalas. Fakturametoden avkrävs inte av mindre företag. Men när ett företags omsättning överstiger 20 prisbasbelopp måste man använda sig av en noggrannare bokföring. Då räcker det inte att använda sig av bokslutsmetoden. Prisbasbeloppet ska speglas inflationen i samhället och fastställs årligen. För år 2012 ligger prisbasbeloppet på 44 000 kronor. Det innebär att ett företag som har en omsättning på över 880 000 kronor måste använda sig av fakturametoden vid bokföring.

 

 

 


Alla våra företag är godkända

Alla våra anslutna företag är godkända och uppfyller kriterierna för våra kvalitéts- och trygghetskrav. Såsom att alla lagstadgade tillstånd och försäkringar finns (f-skatt, moms etc). Samt att all personal är utbildad för de uppdrag de skall genomföra.

Senaste offerterna

Redovisningsbyrå, Åre

2016-01-06 15:58:41


Redovisningsbyrå, Lerum

2015-12-16 12:11:09


Redovisningsbyrå, Lerum

2015-12-16 12:11:05


Redovisningsbyrå, Örkelljunga

2014-12-07 21:16:51


, Malmö

2014-11-16 15:25:43


Redovisningsbyrå, Göteborg

2014-11-14 23:50:26


Redovisningsbyrå, Täby

2014-09-15 10:20:27


Rekommenderade länkar